Chov koni a poniku Pstrosi farma Cenkov Chov koni a poniku Pstrosi farma Cenkov Chov koni a poniku Pstrosi farma Cenkov Chov koni a poniku Pstrosi farma Cenkov Chov koni a poniku Pstrosi farma Cenkov

2009

Pro letošní rok máme ve stádě čtyři klisny, Kolincon už roste bříško a koncem dubna očekává své první hříbátko. Obě shetlandky jsou z loňska zapuštěné, ale březost prozatím není potvrzená. Bříška jim moc nerostou a tak chceme mít jistotu jak na tom kobylky vlastně jsou. Očekávané výsledky vyšetření, bohužel březost nepotvrdily. Rozhodli jsme se proto, zapůjčit si pro letošní rok shetlandského hřebce k nám. Ve zpravodaji SCHSHP byla nabídka na zapůjčení hřebce a tak už stačilo se jen dohodnout. Na začátek dubna jsme si domluvili převoz krásného černého hřebce Syfoona z hřebčína Viklan Kadov. Pepsinka po loňské inseminaci nezabřezla a tak je rozhodnuto, že ji na jaře čeká výlet za hřebcem.

Letošní první akcí, které jsme se zúčastnili byla Jarní výstava shetland pony v Písku. Konala se 4. dubna v hale zemského hřebčince. Na výstavu jsme poprvé vezli s Mášenkou i Verunku. Cestou jim ještě dělala společnost Pepsina, která v hřebčinci zůstávala na připuštění. Výstavu posuzoval pan Keneth Scott – Kerrystoun Stud, Skotsko a byla zahájena předvedením čtyřspřeží shetlandských hřebců, ve kterém jsme poprvé viděli Syfoona, kterého jsme si po výstavě vezli domů. Následovala speciální výstavní třída Lead Rein ve které nás vítězně reprezentovala Kristinka na Máše. Proběhlo posouzení kategorie shetland – mini a na řadu přišla pro nás druhá účast, tentokrát ve třídě Mladý vystavovatel. Naši stáj hájila opět Kristinka s Mášou a novou posilou byla Terezka s Veerle w. Obě se snažily, nakonec Kristina s Mášou obsadila 2. místo a Terezka s Verunkou pěkné 4. místo. Pak už výstavní kruh patřil kategorii shetland pony – standard. Ve třídě klisen starších čtyř let naše Veerle w získala 3. místo. Proběhlo posouzení hřebců a vyhlášení šampiónů výstavy. Skončila pěkná jarní akce a my si domů vezli nejen ocenění z výstavy, ale i zapůjčeného plemeníka Syfoona.

Jediný letošní přírůstek ve stáji na sebe nechal dlouho čekat a tak radostná událost nastala s velkým zpožděním až 4.5. 2009 kdy se Kolincon narodil černý hřebeček Blackarrow Czenkow.

Brzo ráno za deště 16. května jsme s obavami vyrazili se třemi poníky na XI. Jarní výstavu pony a malých koní do městečka Valeč v Čechách. Jely nejen naše kobylky, o kterých už jsme věděli jak se na výstavě chovají, ale i hřebec Syfoon. Nakonec byl Syfoonek hodný jen velice uřechtaný. Před samotnou výstavou, kterou posuzovala Ms. Jane Dunn – Quertier Stud, UK, proběhly sportovní soutěže. První disciplina byla Běž, veď, jeď s vodičem, ve které Kristinka společně s Mášou zvítězila. Poté proběhla tatáž disciplína bez vodiče.Na řadu přišel slalom mezi tyčemi, kde opět soutěžila Kristina na Máše. Trasu zvládly bez chybičky a jen o kousek se jim nepodařilo postoupit z rozběhu do dalšího kola. Vše si vynahradily v následující soutěži, kterou byla jízda zručnosti v maskách. V masce čertíka obsadily 2. místo. Po sportovních soutěžích následovaly speciální výstavní třídy Lead Rein a Mladý vystavovatel, kdy byli vyhodnoceni jen první tři umístění a ani jednou se mezi tři nejlepší Kristina s Mášenkou neprobojovaly. Následovalo posouzení jednotlivých tříd. Ve třídě klisen se podařilo naší Veerle w zvítězit. Syfoon mezi šesti hřebci zůstal za stupni vítězů. Po posouzení všech shetlandů proběhl šampionát této kategorie. K naší velké radosti Veerle w získala titul vícešampion kategorie SHP ,za hřebcem Philip, který se stal zároveň vícešampionem celé výstavy.

Po dnešním sono vyšetření je naplánován odvoz Kolincon ke hřebci na pozítří 7.6. Pro letošní rok jsme jí vybrali nádherného sněhobíleho dlouholetého plemeníka Lunesdaile Mountain Mist. K naší velké radosti je potvrzena březost u Pepsiny, bohužel u poniček nikoliv. Máša je v počátku říje a tak má ještě možnost připouštění Syfoonem než odjede. U Verunky se to již znovu nestihne.

Odvoz Koliny a malého Blacka proběhl bez zádrhelů a tak si od 7.6. společně užívají výběhů a péče ve Střežově.

V úterý 9.6. nás opouští Syfoon, kterého odvážím do Čisté, kde na něj čeká několik dalších klisen. Doufáme, že alespoň Máša na další pokus zabřezla a Syfoonův pobyt nebyl zbytečný.

Ráno 20.6. jsem sama s Verunkou vyrazila na II. Moravskou výstavu do Tetčic u Brna. Výstavu pečlivě posuzovala Annette von Boxtel z Holandska, která své poznámky z hodnocení po výstavě dala k dispozici chovatelům, což je velkým přínosem. Byla to pro mě pohodová výstava s jedním koníkem pouze do výstavní třídy. Verunka byla ve své třídě klisen třetí. V průběhu výstavy jsem shlédla nejen speciální výstavní třídy, ale téměř všechny vystavované poníky. Pro mě nezvyklý zážitek.

Na další výstavu, kterou byla XIII. Národní výstava velšských plemen a Regionální výstava SHP v Plasech ve dnech 4. a 5.7. jsem opět odjížděla sama, ale tentokrát jsem vezla s Verunkou i Mášu. Shetlandy posuzoval hr. Schäffer z Rakouska. Během prvního výstavního den jsem předvedla ve výstavním kruhu Veerle w , která ve velkém počtu startujících klisen obsadila nádherné 4.místo. V noci dorazily od moře Kristina s Adrianou a tak mohly s Mášou druhý den výstavy startovat ve sportovních soutěžích. Obě startovaly v jízdě zručnosti s vodičem. Kristina vybojovala 3. a Adriana 4.místo. Kristina si vyzkoušela i jízdu zručnosti bez vodiče. Zvládla ji pěkně, jen u jediné překážky ztratila drahocenný čas a tak se mezi mnoha jezdci umístila na 9.místě. Po té se ještě Kristina zúčastnila slalomu, ve kterém po dvou rozjížďkách obsadila v konkurenci i velkých koní 5.místo. Cestou domů jsme vyložili Verunku u Syfoona v Čistý, jestli se ještě nezadaří připouštění.

Protože Máša opět říjí dohodla jsem se s kamarádkou a 9.7. jsme Mášu odvezli k ní do Velkého Ježova. Na Mášu tu čekal hřebec Niko v barvě černý leopard plemene miniapaloosa. S Kristinou jsme se zde zdrželi do druhého dne. Ráno jsme vyrazili všichni do lesa. Kristina samozřejmě na Mášence, my pěšky s kočárkem a dvěma hafany. Bylo krásně a tak si Kristina užila tříhodinovou vyjížďku po okolních lesích. Na večer jsme Mášu nechaly v Ježově a odjely domů.

Kolina i s hříbátkem je stále ve Střežově u hřebce a tak jsme se s Kristinkou 18.7. jely za nima podívat. Black za tu dobu co jsme ho neviděly ohromě vyrostl. Dobrá zpráva byla, že už je Kolina připuštěná a po zjištění březosti si ji budeme moci odvézt domů. Po týdnu od návštěvy jsme si je konečně dovezli domů.

Mášenka po připuštění zůstala u hřebce až do doby další říje. 7. srpna jsme se dozvěděli o komplikacích hřebce Nika, který musel na kliniku a také Mášenky nápadu ho hledat i za ohradou, přičemž si roztrhla bok. Podle termínu se další říje neobjevila a tak jsme doufaly, že zabřezla. Přivezli jsme si ji domů 13. Srpna sice se šrámem na boku doufajíc, že v bříšku má koňské mimino.





Copyright (c) Krovius 2009